EXKURZE: Hornické muzeum Landek

Šablony OP JAK

Krásné zážitky jsme si odnesli z výletu do muzea na Landeku. Když jsme přijeli našli jsme si místečko ke svačině a pochutnali jsme na výborných loupácích a jablíčku. Vypili jsme pitíčko nachystané od maminky, slupli dobrotu a šli na prohlídku.

Byl to čas po povodních, tak jsme se šli nejprve podívat na rozvodněnou řeku Odru, která sahala až po okraj svého břehu. Hned naproti od břehu už na nás vyhlížely veselé veverky z voliérky. Dováděly a skákaly ze stromu na strom a přinesly nám spoustu radosti a zblízka pozorování. Hned vedle voliéry se nacházelo akvárium, ve kterém jsme mohly poznávat ryby našich vod… štiky, kapry, cejny a jiné vodní živočichy. Když jsme se nabažili zvířátek, šli jsme se podívat na expozici obrovských báňských strojů.

Pak už pro nás přišel pan strojvůdce od vláčku, abychom se svezli důlním vláčkem. Nasedli jsme, pan strojvedoucí nás zavřel za mřížované dvířka a už jsme si to pádili cestou necestou s velkou odvahou, protože jsme několikrát projeli i tmavým tunelem 😊

Šťastní a veselí jsme vytáhli ze svých batůžků dobroty a pitíčko a posilnili jsme na stezku do dolu. A tady přálo štěstí všem odvážným. Nastoupili jsme do výtahu a sjeli 5 metrů pod zem. Oslnila nás zvláštní vůně hlíny a kamení. Poslechli jsme od pana horníka pohádku o důlních permonících, kteří pomáhali horníkům při práci a také je ochraňovali. Pak už jsme šli na prohlídku dolu. Viděli jsme pásy na uhlí a slyšeli, jaký zvuk vydává, sloje a podpory, šli jsme úzkými i širším chodbami, pozorovali trubky na vzduch, koleje a důlní vozíky. Došli jsme až k expozici s koníkem, kteří také kdysi pracovali v dole s horníky a někdy se celý svůj koňský život z dolu nedostali.

Na závěr jsme měli zkoušku odvahy. Pan horník průvodce zhasl asi na minutu světlo…. Byla úplná a totální tma… ticho. Až po chvíli jsme si posvítili svítilnou, abychom zjistili, jak o bylo, když si horníci na cestu svítili svítilnou na ochranné přilbě. Všichni jsme byli stateční!

Nahoře, nad zemí bylo spoustu světla a sluníčka. Na památku jsme si odnesli pár Landeckých kaštánků a spoustu nových zážitků i vzpomínek 😊

ZDAŘ BŮH!!!