Kuřátka

Třídní mail: kuratka.vetrna@seznam.cz

Paní učitelky:

  • Lenka Velkoborská
  • Mgr. Klára Agelová 

Naším mottem je:  ,, KUŘÁTKA SI POSKAKUJÍ, VESELÉ JSOU HNED. KRESLÍ, CVIČÍ, ZPÍVAJÍ A OBJEVUJÍ SVĚT.“

Třída Kuřátka se nachází ve 2. patře budovy MŠ a je věkově smíšená, 3 – 7 let. Třída je rozdělena na dvě části.  V 1. části je zóna se stoly a ve 2. části je zóna herny, která taktéž slouží k odpolednímu odpočinku. Třída je teplá a světlá, s nově rekonstruovanou umývárnou a sociálním zařízením. Součástí třídy je také terárium s agamou Agátou, která s dětmi zvědavě pozoruje a sdílí vše, co se ve třídě děje. Pečujeme o ni – krmíme, koupeme a v bezprostředním styku s Agátou se seznamujeme se zvířetem a jejím chováním.

Vzdělávání dětí je v naší třídě je přizpůsobeno věku dětí a zaměřeno na adaptaci nejmenších. Náplň činností v denním režimu je vyvážená, poutavá a přirozeně prožitková. Ve třídě panuje vzájemná důvěra, děti mají pocit bezpečí, ohleduplnosti k ostatním, společně  vytvářejí pravidla a podmínky, sloužící k volnosti projevu.

Děti mají denní logopedickou prevenci v ranním kruhu, procvičujeme motoriku mluvidel a usnadňujeme artikulaci v řeči dítěte. Zařazujeme dramatické hry, hudební aktivity, výtvarné tvoření, rozvíjíme čtenářskou, matematickou i digitální gramotnost.  

Nabízíme dětem taktéž seznamování s digitálními pomůckami – tablet s úkoly pro předškolní děti, včelka Bee Bot a robotem Photon Educational – první krůčky programování. K seznamování s různorodými tématy využíváme Sweet Box – mini počítač, který taktéž zahrnuje témata ke vzdělávání.

Nadání si mohou rozvíjet v pěveckém sboru, šachovém kroužku, v basketbalu, také tvořením v keramice a získáváním nových poznatků ve spolupráci s přírodovědným střediskem a knihovnou. 

Během roku navštěvujeme DK Poklad, s divadelními představeními pro děti jezdí za námi do MŠ divadelní společnosti s různorodými pohádkami. Absolvujeme výlety, aktuální situace a tradice jsou součástí povídání v průběhu dne. V průběhu roku se děti mohou účastnit aktivit: plavecký výcvik, lyžařský výcvik, bruslení, pohybový kroužek Pohybem rosteme, angličtina s úsměvem.